tiistai, 16. tammikuuta
Suomen Alpakkayhdistys » Eläinrekisterit


Eläinrekisterin täyttöohjeet

Eläinrekisteri

Suomen alpakka- ja laamayhdistys ylläpitää Suomen alpakka- ja laamarekisteriä, jäljempänä rekisteri, kerätäkseen tietoa alpakoiden ja laamojen kasvattajista ja omistajista, sekä Suomessa olevista alpakoista ja laamoista, niiden polveutumisesta ja perimästä, päätavoitteenaan jalostustyön tukeminen

Rekisterin merkitys on tärkeä myös koska useat viranomaiset vaativat eri tapahtumissa rekisteriprinttiä, koska siinä on reaaliajassa eläimen pitopaikkatieto esim. tautitapauksissa rekisterin avulla pystytään eläinkontaktit jäljittämään vaivatta

Yhdistys pitää tärkeänä eläinten rekisteröintiä ja neuvoo mielellään sen käyttöä. Ongelmatilanteissa yhteyttä voi ottaa hallituksen jäsenistöön tai antamalla palautetta nettikaavakkeen avulla.

Kasvattajan käyttäjäksi rekisteröimismaksu on 40 €, ja se maksetaan vain kerran liittyessä eläinrekisterin käyttäjäksi.

Uuden eläimen rekisteröintimaksu on 0-6kk 10 € ja yli puoli vuotiaan eläimen rekisteröimismaksu on 20 €. REkisteröinti maksetaan ensirekisteröinnistä. Eläimen siirtyessä uudelle omistajalle, tai tietojen muutoin muuttuessa ei maksua peritä.

Uusi kasvattaja rekisteröityy eläinrekisteriin nettikaavakkeella, joka löytyy kohdasta: Rekisteröidy alpakkarekisteriin. Tämän jälkeen tuleva kasvattaja saa automaattisesti rekisteröitymisestä laskun.

Kun lasku kasvattajan rekisteröimismaksusta on maksettu, saa kasvattaja tunnukset rekisteriin. Kasvattaja lisää eläimensä sinne, ja saa lisäyksensä jälkeen automaattisesti laskun.  Laskun suorituksen tultua, rekisterin ylläpitäjä  (sihteeri(at)alpaca.fi ) lisää rekisteriin syötetylle eläimelle rekisteritunnuksen, ja eläimen tiedot näkyvät julkisesti.

Kenttien täyttö

omistaja: nimi (henkilö, tila, perhe, yritys)

yhteyshenkilö: jos omistajana ilmoitettu muu kuin yksi henkilö, muuten jätetään tyhjäksi. Jos omistajaksi on merkitty Alma ja Alpo Alpakkala, yhteyshenkilö on esim. Alma Alpakkala, jonka sähköposti, puhelin ym. ilmoitetaan jatkossa.

osoite: postisoite, katu, postinro, paikkakunta

puhelin: yhteyshenkilön puhelinnumero

sähköposti: yhteyshenkilön sähköposti

kotisivu: jos on

lisätietoja: eläimiin liittyvä, eläinlääkäri, keritsijä, kehrääjä, kuljettaja, karvaterien teroittaja

nimi: eläimen koko nimi, nimiä ei saa muuttaa vaikka omistaja muuttuisi. Esim GSA Justin pysyy GSA Justinina vaikka se myytäisiin.

syntymäaika: pp.kk.vvvv Esim 01.04.2003, Hattula. Kirjattava näin, jotta hakutoiminto toimisi. 1,4,03 ei löydy haulla. Syntymävuotta ei saa lyhentää -03 vaan on kirjoitettava 2003. Hakutoiminnolla löydetään silloin kaikki 2003 syntyneet eläimet mutta haussa eivät näy 03 eli maaliskuussa syntyneet.

mikrosiru: vain se koodi, joka näkyy lukulaitteella. Suomalaiset sirut alkavat yleensä 9851.... Joissain siruissa on kirjaimia, niitä ei yleensä pystytä lukemaan normaaleilla lukulaitteilla mutta silti niistä kirjoitetaan myös vain se koodi, joka näkyy jollakin lukulaitteella. Jos eläimellä on kaksi sirua, ei-eurooppalainen merkitään lisätietoihin. Jos eläimellä ei ole vielä sirua, kenttä jätetään tyhjäksi.

Rek.Nro: FIN-1234-05. Kaksi ensimmäistä numeroa tarkoittavat kasvattajaa, jos joskus on enemmän kuin 99 kasvattajaa, otetaan käyttöön kirjaimia. Samassa taloudessa asuvat saavat samat alkunumerot, esim perheenjäsenet omistavat eläimiä. Jälkimmäiset numerot tarkoittavat eläintä, jos jollakin on yli 99 uutta eläintä / vuosi, otetaan käyttöön kirjaimia. Viimeiset numerot ovat syntymävuosi. FIN-1234-04 ja FIN-1234-05 ovat siis eri eläin. Rekisterinumeroa ei voi itse valita, vaan se annetaan hallituksen ohjeiden mukaisesti.

ulkomainen rek.nro: siinä muodossa kuin se on annettu. Jos useita, muut kirjataan lisätietoihin. Ulkomainen rek.nro siten, että se antaa tiedon myös rekisterinpitäjästä, esim. LAREU, AZVD, NWK.

tuontipäivä: Suomessa syntyneillä jätetään tyhjäksi, tuontieläimillä esim 01.04.2004 Saksa. Tuontimaa on se, jossa eläin on kasvatettu ja/tai jossa se oli karanteenissa ennen tuontia. Tuotaessa EUn ulkopuolelta, merkitään se maa, josta se tuli EUhun. Esim. Perusta tuotu eläin Sveitsiin, sieltä autolla Saksan kautta Suomeen, tuontimaa on Sveitsi.

laji: A (alpakka), L (laama), risteytyksistä tarvittaessa merkintä lisätietoihin.
tyyppi: H (huacaya), S (suri), CL (classic lama), WL (Wooly lama), SL (surilaama). Voidaan käyttää ymmärrettäviä muitakin merkintöjä H/S.

nykyinen sijainti: missä eläin on tällä hetkellä ja koska se on tullut sinne. Esim 01.04.2005 koti tarkoittaa sitä, että eläin on tullut 1.4.2005 omistajan kotitilalle eikä ole sen jälkeen ollut muualla. Päivitykset on syytä tehdä aina kun eläintä siirrellään, jotta rekisteri olisi uskottava ja toimiva.

edellinen sijainti: missä eläin oli ennen NYKYISTÄ SIJAINTIA. Esim 01.03.2005 Hattula tarkoittaa nykyisen sijainnin merkinnän kanssa sitä, että eläin tuotiin 1.3.2005 Hattulaan (jostakin) ja siirrettiin 1.4.2005 kotitilalle. Tiedot ovat tärkeitä kun jäljitetään tauti- ja loistartuntoja. Toivottavasti tietoja ei koskaan tarvita. Jos eläin käy esim lyhyellä vierailulla jossakin tapahtumassa, messuilla, koulussa tms jossa ei ole muita eläimiä merkintä ei ole aivan välttämätön. Tartuntariski määrää merkinnän tarpeellisuuden. Parin viikon astutusreissu, osallistuminen eläinnäyttelyihin jne on merkittävä.

emä: täydellinen nimi, jos rekisterinumero tiedossa, myös se. Ulkomainen rek.nro siten, että se antaa tiedon myös rekisterinpitäjästä, esim. LAREU, AZVD, NWK

isä: samoin kuin emä, jos isää ei tiedossa, kenttä jätetään tyhjäksi.

sukupuoli: o (orhi), e (emä), r (ruuna)

värikoodi: katso sopiva väri sivustolta kohdasta: villan värit.

kuolinpäivä: 01.04.2005

lisätiedot: muiden kenttien viittausten mukaisesti tai joku muu lyhyt kuvaus eläimestä. Kivoja, kauniita ja söpöjä ovat kaikki, sitä ei tarvitse erikseen merkitä. Siitosorhi, uusi sukulinja Perusta, mikrosirun sijainti jos joku muu kuin vasen kaulantyvi....... Kun eläin myydään toiselle omistajalle, kirjoita rekisterinumero lisätietoihin, koska se ei siirry automaattisesti ja siinä tilanteessa saattaa tulle virheitä.

Kaikki päiväykset on tehtävä muodossa 01.04.2005, jotta niitä voidaan siirtää tarvittaessa taulukko-ohjelmiin ja vastaaviin. Kenttiin ei saa kirjoittaa mitään ylimääräistä, jos jotain tietoa ei ole tai se on epävarma, kenttä jätetään tyhjäksi. Ei siis "en vielä tiedä mutta saan ensi viikolla tietää". Ylimääräiset ja virheelliset merkinnät harhauttavat hakutoimintoa.

Kannattaa katsoa mallia muiden korteista. Noudata ohjeita, älä yritä olla hauska. Haku toimii vain, jos kaikki kirjaavat tiedot samalla tavalla. Jos et tiedä mitä kenttään kirjoitetaan, jätä se tyhjäksi ja kysy neuvoa. Rekisteri on myös hallitukselle uusi juttu.

Eläinrekisteri on salasanan takana siksi, että kortisto sisältää henkilöiden yhteystietoja.

Huomioitavaa rekisteristä

Vierailijatunnus voidaan antaa viranomaisille, eläinlääkäreille, ETT:lle ja muille, joilla on oikeasti asiaa rekisteriin.

Toivotaan jäsenistön vastuuntuntoista salasanan käyttöä. Kukaan ei varmaankaan halua roskapostia tai muuta rekisteritietojen väärinkäyttöä. Väärinkäytöistä käyttäjätunnus poistetaan ja kasvattaja joutuu kirjauttamaan eläimensä rekisteriin maksua vastaan.

Ilmoittamalla eläimen, kasvattaja samalla hyväksyy sen, että muut, joilla on omat salasanansa, voivat lukea annettuja tietoja. Omalla salasanalla voi muokata vain omia tietojaan. Se, jolle salasana on annettu on vastuussa annettujen tietojen oikeellisuudesta myös silloin kun hän luovuttaa salasanan jollekin toiselle.

Kun rekisteröity eläin myydään, MYYJÄ siirtää eläimen uudelle omistajalle. Sitä ei siis syötetä uudestaan.

Mikäli rekisterin käytössä on teknisiä ongelmia tai ohjeisiin löytyy parempia versioita, pyydetään toimittamaan tiedot ja kysymykset hallitukselle nettikaavakkeen palauteosiossa.

copyright copyright copyright