tiistai, 25. syyskuuta


Alpakka

Alpakka on etelä-amerikkalainen kamelieläin. Se on läheistä sukua vikunjalle, guanakoille ja laamalle. Alpakka on yksi maailman vanhimmista ihmisen jalostamista lajeista. Jalostus aloitettiin noin 5000-6000 vuotta sitten. Nykyinen alpakkakanta maailmassa on n. 4 miljoonaa ja niistä Perussa elelee 80 %.

Alpakoita on kahta tyyppiä: huacaya ja suri. Huacayalla on paksumpi villa, kun taas surin villa on kierteisesti punoutunutta. Surit ovat harvinaisia, vain n. 10 % kannasta on sureja.

Väritykseltään alpakka voi vaihdella valkoisesta - ruskeaan - harmaaseen - mustaan, yksivärisenä ja laikullisena. Alpakka painaa 50 - 80 kg. Säkäkorkeus on 80 - 100 cm, mutta pitkän kaulansa ansiosta isoimmat yksilöt katselevat ihmistä suoraan silmiin. Tiineys kestää 11,5 kk ja kerrallaan syntyy yksi vasa. Maailmalla käytetään alpakoista hevosnimiä, suomeksi pyritään käyttämään orhi uros, emä aikuinen naaras, vasa karitsa. Alpakat elävät yli 20 -vuotiaaksi. Suomessa on arviolta tällä hetkellä yli 1300 alpakkaa.

Alpakan käyttötarkoitukset

Ensimmäiset alpakat tulivat Suomeen v. 2002. Maatilamatkailu-yritysten ja eläintarhojen "veto-naulana" olon lisäksi alpakasta on kehkeytynyt verraton lemmikkieläin ja joillekin jopa elinkeino.

Alpakka syö vähän. Tarjolla tulee aina olla puhdasta vettä ja heinää. Heinää kuluu päivässä vain noin 2 kg/eläin minkä lisäksi syötetään kivennäisiä ja vitamiineja. Alpakalla on Andeilta kotoisin olevana eläimenä suuri D-vitamiinin tarve ja siksi vitamiineja (ADE) on hyvä lisätä ruokavalioon. Alpakalle riittää ulkotarhan lisäksi vaatimatonkin talli/sääsuoja. Alpakka ei pidä meteliä vaan ääntelee ynisemällä. Tarpeensa alpakat tekevät siististi yhteen "vessapaikkaansa".

Alpakat oppivat kulkemaan riimussa kuin koira lenkkikaverina. Niiden kanssa voi myös harrastaa vaikkapa agilityä.

Alpakka tuottaa villaa vuodessa keskimäärin 2 - 4 kg. Se on pehmeämpää, lämpimämpää ja kestävämpää kuin lampaan villa. Alpakan villasta puuttuu lanoliini (villarasva) ja lampaan villalle ominainen karheus, siksi värjäämätön villa sopii myös monille allergikoille eikä kutita.

 

copyright copyright copyright