Alpakka

Alpakka

Alpakka on perinteisesti villantuottajaeläin, jonka villi kantaisä on vikunja. Alpakoita on kahta tyyppiä: huacaya ja suri. Huacayalla on paksumpi villa, kun taas surin villa on kierteisesti punoutunutta. Surit ovat harvinaisia, vain n. 10 % maailman kannasta on sureja.

Väritykseltään alpakka voi vaihdella valkoisesta – ruskeaan – harmaaseen – mustaan, yksivärisenä ja laikullisena. Alpakka painaa 50 – 80 kg. Säkäkorkeus on 80 – 100 cm, mutta pitkän kaulansa ansiosta isoimmat yksilöt katselevat ihmistä suoraan silmiin. Alpakka tuottaa villaa vuodessa keskimäärin 2 – 4 kg. Se on pehmeämpää, lämpimämpää ja kestävämpää kuin lampaan villa. Alpakan villasta puuttuu lanoliini (villarasva) ja lampaan villalle ominainen karheus, siksi värjäämätön villa sopii myös monille.

Ensimmäiset alpakat tulivat Suomeen vuonna 2002. Maatilamatkailu-yritysten ja eläintarhojen ”veto-naulana” olon lisäksi alpakasta on kehkeytynyt verraton lemmikkieläin ja joillekin jopa elinkeino. Alpakat oppivat kulkemaan riimussa kuin koira lenkkikaverina. Niiden kanssa voi myös harrastaa vaikkapa agilityä.