tiistai, 25. syyskuuta


Alpakka- ja laamanäyttely

Alpakka- ja laamanäyttely


laama-arvostelua Pekola 2005 -näyttelyssä

 

Ulkomuotoarvostelu tapahtuu kuten koira- tai hevosnäyttelyssä eli eläimet esitetään tuomarille taluttaen ringissä ryhmänä. Eläimet on jaettu luokkiin iän mukaan. Alpakat ja laamat arvostellaan erikseen.

Tuomari tarkastelee eläinten rakennetta, liikkeitä, luonnetta ja villaa. Alpakan ja laaman tulee siis osata kulkea kauniisti riimussa, seistä rauhallisesti paikallaan ja antaa koskea itseensä. Eläimen esittäjän tulee olla siististi pukeutunut ja hallita eläin. Mitään erikoisia temppuja ei tarvitse osata. Kehäsihteeri neuvoo esittäjiä. Suomessa olemme kaikki vasta-alkajia tässä näyttelytouhussa, joten kaikki on kaikille uutta.


2005 Grand Champion, Huacaya orhit

 

Palkintosijat jaetaan sen hetkisen ryhmän sisällä siis kuka tänään tässä ryhmässä on paras, toinen jne. Ryhmien parhaat kilpailevat keskenään, kunnes lopulta valitaan näyttelyn kaunein eli Best in Show. Eläin voi käyttäytyä eri tilanteissa eri tavoin eli samassakin ryhmässä eri kerroilla sijoitus voi vaihdella. Kukapa aina olisi parhaimmillaan?

Agility-luokassa kilpaillaan koirien tapaan ketteryydessä ja ohjaajan sekä eläimen välisessä yhteistyössä. Rataan kuuluu hyppyjä, erilaisilla alustoilla kulkemista, pujottelua, liuskaverhojen läpi kulkua, nopeuden vaihdoksia, peruuttamista ym. joilla testataan eläimen yhteistyöhalua ja ohjaajan taitoa johdattaa eläin radan läpi. Joensuussa ollaan liikkeellä leikkimielellä, monikaan laama tai alpakka ei ole päässyt edes harjoittelemaan ennen tätä kisaa! Toivotaan silti runsasta osanottoa ja huumorintajua tähän varsinaiseen yleisölajiin! Yhdistyksen sivulla on ennen näyttelyä kilparadan pohjapiirros ja esteiden kuvaukset harjoittelua varten. Vaativammissa luokissa laamoille ja alpakoille laitetaan pakkaukset selkään ja kisassa mitataan aikaa radan suorittamisessa. Esteet tulevat korkeammiksi ja vaikeammiksi, mm. vesiesteen kahlaaminen.

Eläinten tullessa näyttelyyn niiden mikrosirut tarkastetaan, samoin tuberkuloositestausten tulokset. Mukana pitää olla yhdistyksen rekisterikirjan ote pitopaikkatietoineen päivämäärän kera. Yhdistyksen jäsenet saavat vielä erillisen kirjeen ja tarkemmat ohjeet, joissa on myös ohjeita eläinten kuljettamisesta, näyttelyn aitauksista ja muista käytännön järjestelyistä.

copyright copyright copyright